Râul Bâc, afluent de dreapta a fluviului Nistru, cu lungimea de 155 km, este calificat ca fiind cel mai degradat râu din Republica Moldova, care începând cu mun. Chișinău, s-a transformat într-un canal de canalizare al apelor uzate, vărsându-le direct în fluviul Nistru.

Despre calitatea apei de suprafață din r. Bâc în raza raionului Strășeni, investigate în trimestrul I al anului 2023, Centrul de Sănătate Publică Chișinău informează despre rezultatele calității apei de suprafață din râul Bâc, la intrarea şi ieșirea din raza raionului, conform raportului de încercări sanitaro-microbiologice.

Conform rezultatelor de încercări sanitaro-microbiologice la intrare – podul Bucovăț și la ieșire din raza raionului – podul Roșcani calitatea apei se încadrează în clasa III-IV de poluare. Conform rezultatelor de încercări chimicie în ambele puncte de control după consumul biochimic de oxigen (CBO-5) şi consumul chimic de oxigen (CCO) se încadrează în clasa IV-V de poluare.

În ambele puncte de control nu a fost detectată flora patogenă (Salmonella spp.).

În consecință apa de suprafață din râul Bâc, în raza raionului, nu poate fi utilizată pentru alimentație, irigare, agrement, procese tehnologice industriale.

Înrăutățirea calității apei de suprafață a r.Bâc poate fi influențată de deversările haotice de ape menajere neepurate cât și de deșeurile menagere solide aruncate pe perimetrul zonei de protecție sanitară a râului și afluenților lui în raza primăriilor or.Bucovăț şi mun. Strășeni, satele Vorniceni, Pănășești,Ghelăuza, Negrești şi Roșcani.

 

Precedent Anunț!

Lasa comentariul tau

Vorniceni © 2020. Creat de Minicode